Bestaat SEO eigenlijk nog?
Je ziet ze dagelijks voorbijkomen: vacatures voor SEO-tekstschrijvers. De wereld van de digitale contentmarketing is de afgelopen jaren sterk veranderd, met talloze Google-updates en de opkomst van AI en machine learning. Bestaat SEO eigenlijk nog wel? En zo ja, wat houdt het tegenwoordig dan in?
SEO – oftewel: search engine optimalization – draait eigenlijk maar om één ding: online gevonden worden. En waar we ‘online’ zeggen, bedoelen we eigenlijk: via Google. Met meer dan 92 procent marktaandeel en bijna 10 miljard zoekopdrachten per dag is Google verreweg de meest gebruikte zoekmachine en het belangrijkste middel voor elke ondernemer om online gevonden te worden door nieuwe klanten. Er is alleen één probleem: de concurrentie is moordend. Er staan momenteel zo’n 600 miljoen blogs online en dat aantal groeit dagelijks.
Niet zo gek dus dat bedrijven en ondernemers op zoek blijven naar SEO-tekstschrijvers. Want zo’n SEO-tekstschrijver zorgt ervoor dat jouw content gevonden wordt via Google, ondanks die enorme concurrentie. Maar wat is SEO tegenwoordig eigenlijk?
De oude SEO-wereld: heel veel zoekwoorden in onleesbare teksten
Toen ik jaren geleden begon als parttime tekstschrijver, schreef ik weleens kleine blogopdrachtjes voor uiteenlopende opdrachtgevers. Vaak waren dat typische SEO-teksten. ‘Schrijf een blog van 300 woorden over inductiekookplaten met daarin drie keer het woord inductie, waarvan twee keer in de inleiding’, et cetera, et cetera. Dat werk.
Dergelijke briefings kwamen voort uit wat ik de oude SEO-wereld noem. Websites vol met warrige blogs waarin vooral heel vaak dezelfde zoekwoorden op de ‘ideale’ plekken terugkwamen. Het resultaat? Ze werden vaak inderdaad gevonden via Google, maar voor echte mensen waren het geen al te prettige websites. De teksten waren namelijk, hoewel SEO-proof, van beroerde kwaliteit. Sterker nog: ze waren onleesbaar. Ik probeerde er vaak maar het beste van te maken, maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het ook niet de leukste schrijfopdrachten waren.
Veel mensen gaan er nog altijd onterecht van uit dat SEO nog op dezelfde wijze werkt. Dat is een misvatting.
De nieuwe SEO-wereld: waardevolle informatie en lezersintentie
Jij wilt misschien gevonden worden via Google, maar Google wil zijn gebruikers een zo goed mogelijke ervaring bieden. Voor Google is het daarom belangrijk dat gebruikers op de websites die Google aanbiedt een antwoord vinden op hun vraag. Kortom: dat aan de intentie achter de zoekopdracht wordt tegemoetgekomen.
Google doet van alles om in te schatten of jouw website een waardevolle bron is om aan te reiken. Het kijkt naar de activiteit op je site, hoe oud een pagina is, of er links vanuit andere sites naar jouw content zijn (backlinks) en hoe waardevol die andere sites dan zijn, en nog veel meer. Wil je gevonden worden via Google, dan moet je eigenlijk maar één ding doen: waardevolle informatie bieden waarmee je jouw doelgroep oprecht helpt. Dat is namelijk wat Google van je verlangt voordat het je toont aan zijn gebruikers.
Voor dit proefwerk moet je alles leren
Ik heb het met mijn klanten of potentiële klanten regelmatig over SEO. Ik krijg dan weleens vragen als:
- Moet ik aan zoekwoordenonderzoek doen?
- Moet ik backlinks gaan verzamelen?
- Moet ik mijn content SEO-proof maken?
Ik voel me dan vaak als een docent op de middelbare school die telkens de vraag krijgt: moeten we dit leren voor het proefwerk? Het meest irritante antwoord wat je dan kunt krijgen, maar tegelijkertijd het enige correcte antwoord, is: voor het proefwerk moet je alles leren.
Op dezelfde manier moet je voor SEO alles doen. Je kunt het niet half doen. Je kunt niet wat backlinks verzamelen en wat content herschrijven en verwachten dat je dan ineens gevonden wordt. Google investeert onmogelijke hoeveelheden geld en resources in het optimaliseren van zijn zoekmachine. Die ga jij niet voor de gek houden met wat hapklare SEO-blogjes, een lading gekochte backlinks en drie keer een belangrijk zoekwoord in een inleiding zetten. Google is je voor.
Mijn advies, en wat mij betreft het enige advies dat hout snijdt, is dan ook altijd: doe gewoon wat Google van je verlangt. Investeer je tijd en moeite in het beschikbaar stellen van oprecht waardevolle content waarmee je jouw klanten echt helpt. Dan komt de rest vanzelf:
- Zoekwoorden komen vaak terug omdat je weet welke informatie jouw bezoekers nodig hebben en over die onderwerpen schrijft;
- Google kan zoekintenties aan je blogs koppelen, omdat je helder en goed geschreven hebt;
- Je site wordt waardevol, want er is regelmatig verse content die waarde bevat;
- Andere sites gaan naar je linken omdat je waardevolle content deelt;
- Enzovoorts.
SEO bestaat gewoon nog, maar er zijn geen shortcuts meer
Bestaat SEO nog? Jazeker. SEO is alive and kicking. Maar niet meer zoals vroeger. Je zult echt je tijd en moeite moeten investeren en oprecht waardevolle content moeten (laten) creëren. Er zijn geen shortcuts meer.
En dat is maar goed ook. Want op die onleesbare SEO-blogjes van tien jaar geleden zat eigenlijk ook al niemand te wachten.

