Wat doet een copywriter eigenlijk?
Wanneer ik vertel dat ik werk als copywriter, weet lang niet altijd iedereen wat je dan precies doet. Ja, iets met schrijven, maar stamp je dan de hele dag folders en producttekstjes uit de grond? Nee, niet bepaald. Sterker nog: het grootste deel van mijn werkdagen als copywriter bestaat niet uit schrijfwerk! Maar wat doet een copywriter dan eigenlijk?
Het traditionele beeld van een copywriter is tamelijk stereotyperend: een ouderwetse schrijver, de hele dag opgesloten in zijn werkkamer, voorovergebogen over zijn bureau, whisky drinkend en sigaretten rokend. Ik rook niet, drink geen whisky en zit ook niet voorovergebogen, want dat is funest voor je rug. Maar ik sluit me inderdaad weleens in een werkkamer op. Focus houden.
Hoe dan ook: de doorsnee werkdag van een copywriter is vele malen diverser dan je in eerste instantie zou denken. Wat zijn dan zoal de werkzaamheden van een copywriter?
Interviewen
Een belangrijke vaardigheid van een moderne copywriter is het kunnen afnemen van een goed interview. Dat klinkt formeel, maar een interview kan ook een gezellig telefoongesprek zijn. Het gaat erom dat je als copywriter in gesprek gaat met experts, zodat je hun inzichten, expertise en adviezen kunt uitwerken in een kwalitatief goed stuk. Of dat nou een artikel, blog of speech is, de inhoudelijke kennis haal je als copywriter op bij een expert, vaak de opdrachtgever van de tekst.
Interviews doe ik het liefst op de ouderwetse manier: telefonisch. Soms heeft mijn gesprekspartner de voorkeur om Google Meet of Microsoft Teams te gebruiken – en dat werkt dan ook prima – maar om volledig op de inhoud te kunnen focussen, merk ik dat de telefoon eigenlijk het best werkt.
Communicatieplannen maken
De meeste van mijn klanten en opdrachtgevers hebben, voordat we gaan samenwerken, eigenlijk geen goed beeld van welke teksten ze allemaal willen publiceren en over welke onderwerpen dat moet gaan. Ze hebben wel een onderliggende wens: er moet content op onze website komen, in onze nieuwsbrief en/of op onze kanalen op social media. Maar ja, wat moet dat dan zijn?
Dat ze het antwoord op die vraag vaak niet weten, komt door twee dingen: tijdgebrek en geen ervaring met contentmarketing. Ondernemers zijn druk met het runnen van hun zaak en hebben geen tijd om een halve dag te werken aan een contentmarketingstrategie. Dat is dan ook vaak de taak van de copywriter.
Een belangrijk deel van mijn werkweek gaat dan ook op aan het opstellen, bijschaven en verrijken van communicatieplannen. In zo’n plan zet je uiteen welke content er allemaal gepubliceerd moet worden, op welke kanalen, welke onderwerpen er behandeld moeten worden en wat daar allemaal aan voorbereiding voor nodig is. Elke week een nieuwe blog op je website, elke maand een nieuwsbrief de deur uit en tweemaal per week iets leuks op LinkedIn en Instagram hebben staan? Het kan allemaal, maar dan is een contentplanning echt onmisbaar. Geen onbelangrijke taak, dus!
Bureauresearch uitvoeren
Je zou als copywriter elk interview in kunnen gaan zonder enige voorkennis. Laat de expert maar uitleggen wat er in het artikel moet komen, toch? Kan, maar dat is redelijk tijdrovend. Die expert heeft mij namelijk onder andere ingehuurd omdat hij of zij zelf geen tijd heeft om artikelen te schrijven. Dan is het wel handig dat zo’n interview, waarvoor hij of zij dan toch tijd zal moeten vrijmaken, niet onnodig lang duurt.
Bij vrijwel elke schrijfopdracht hoort dan ook een portie bureauresearch. Oftewel: online onderzoek naar het te behandelen onderwerp. Deels voorafgaand aan het interview – zodat ik weet waar we het over gaan hebben en wat daar zoal over geschreven is – maar ook deels na afloop ervan. Tijdens het interview komen vaak interessante onderwerpen ter sprake waarover ik wat meer wil weten. Dat komt de kwaliteit van het stuk alleen maar ten goede. En is het een opdrachtgever waarvoor ik regelmatig schrijf? Dan is het alleen maar een voordeel dat ik steeds beter bekend ben met zijn expertise en branche.
En ja, ook schrijven
Toch maar even aanleggen voor het schot voor open doel: ja, ik schrijf ook elke dag. Het interview uitwerken, feedback verwerken en samen met de opdrachtgever nog even door het stuk lopen. Maar als je tot hier hebt gelezen, zul je je ook realiseren dat het grootste deel van mijn werkdagen als copywriter dus niet bestaat uit schrijven.
Het grootste voordeel van die verscheidenheid aan taken? Werkdagen zijn nooit saai! Als ik even genoeg heb van spreadsheets vol communicatieplannetjes, voer ik wat voorbereidend deskresearch uit voor een interview van volgende week. Heb ik even genoeg van Google en webpagina’s lezen? Dan verwerk ik wat feedback op een blog die over twee dagen af moet. En heb ik echt overal tabak van?
Dan schrijf ik ook af en toe wat leuks voor op mijn eigen site...

