Hoe zorg je voor structureel nieuwe content op je bedrijfswebsite?
Een succesvolle website heeft doorlopend verse content nodig. Eén van de meest doeltreffende vormen van content voor bedrijfswebsites zijn zakelijke blogs. Daarin deel je waardevolle informatie met jouw klanten en etaleer je jouw status als expert in je vakgebied. Bovendien trek je er bezoekers mee naar je site. Maar hoe zorg je er nu voor dat je inderdaad structureel nieuwe content op je bedrijfswebsite krijgt?
De meeste klantreizen beginnen tegenwoordig online. Voordat klanten iets bij jou kopen, zoeken ze je bedrijf dus online op en willen ze informatie van en over je lezen. Ze willen zich op die manier oriënteren, beoordelen of je een goede partij bent om zaken mee te doen en hulp krijgen om de juiste aankoop te doen.
Daarom zijn bedrijfswebsites zo waardevol: je kunt er eindeloos informatieve content op kwijt en ze zijn hét uithangbord van je bedrijf. Een goede bedrijfswebsite haalt bezoekers vanuit Google naar jouw site, deelt de juiste en oprecht waardevolle informatie met die bezoekers en bereidt ze op die manier voor op het doen van een aankoop bij jouw bedrijf. Contentmarketing – het proces waarbij je doorlopend content op je website plaatst om bovenstaand proces in werking te zetten en houden – is daarom één van de meest effectieve en bovendien relatief goedkope manieren van marketing.
Contentmarketing werkt alleen als je het structureel doet
Contentmarketing werkt evenwel alleen goed als je ook echt structureel nieuwe content plaatst. Een bedrijfswebsite vol oude content komt achterhaald over en laat klanten twijfelen of je bedrijf wel zo betrouwbaar en actief is. Bovendien kan oude content op den duur foutieve informatie bevatten, bijvoorbeeld omdat er nieuwe producten op de markt zijn gekomen of omdat inzichten veranderd zijn.
Veel bedrijven worstelen met structurele contentmarketing, met name zzp’ers en bedrijven uit het mkb-segment. Dat zijn vaak ondernemingen die geen eigen marketingafdeling hebben, of misschien maar één marketeer. Die heeft het dan vaak te druk met campagnes om zich ook nog over de contentmarketing te ontfermen.
Heel zonde, want juist voor zzp’ers en mkb’ers is contentmarketing ongelooflijk waardevol. Dat zijn immers vaak ondernemingen die minder slagkracht hebben via andere marketingkanalen, zoals betaalde advertenties of tv-commercials. Contentmarketing (en een structurele nieuwsbrief!) zijn voor deze bedrijven de belangrijkste marketingkanalen om op orde te brengen. Maar hoe doe je dat nu?
Maak eerst een contentmarketingstrategie
Je kunt niet lukraak beginnen met het schrijven van blogs en nieuwsbrieven. Althans, niet als je wilt dat je inspanningen ook daadwerkelijk resultaat opleveren. Daarvoor is het belangrijk om eerst een gedegen strategie op papier te zetten. Dat hoeft geen dik boekwerk te zijn, maar je zult er wel even tijd en aandacht aan moeten schenken.
In je contentmarketingstrategie noteer je een aantal dingen, zoals:
- Je doelgroep
- De producten en diensten die je aanbiedt
- De klantvoordelen die daarbij horen
- Mogelijke belemmeringen of pijnpunten bij je klanten en die je voor ze kunt wegnemen
Hoe je het opstellen van een professionele contentmarketingstrategie stap voor stap aanpakt, lees je hier. Huur je een tekstschrijver in, dan doorloop je dit proces doorgaans samen.
Stel daarna een contentplanning op
Met je strategie in de hand kun je vervolgens een contentplanning gaan maken. In een contentplanning leg je vast elke content je gaat maken, wanneer je die publiceert en wat het onderwerp wordt. Omdat je in je strategie keurig hebt vastgelegd wat je je klanten allemaal te bieden hebt, welke problemen je voor ze oplost en welke hordes ze daarbij moeten overwinnen, heb je een mooie bron van talloze onderwerpen beschikbaar.
Bij iedere blog (of ieder stuk content) zorg je voor een andere insteek of een andere vraagstelling. Zo kun je dezelfde onderwerpen vanuit verschillende invalshoeken benaderen. Belangrijke onderwerpen die met jouw producten en diensten te maken hebben, kun je bijvoorbeeld zowel vanuit de waarom-, de hoe- als de wat-insteek benaderen.
Stel dat je een timmerman bent die onder meer vlonders bouwt voor klanten. Dan kun je over het onderwerp ‘vlonders’ al schrijven over:
- Wat is een vlonder eigenlijk en welke vormen bestaan er?
- Waarom zou je een vlonder laten bouwen?
- Hoe bouw je een vlonder?
Het wat-artikel is bedoeld voor klanten die zich oriënteren op het laten bouwen van een vlonder. Het waarom-artikel is voor klanten die zich hebben georiënteerd en definitief de knoop moeten gaan doorhakken. Het hoe-artikel is voor klanten die hun keuze hebben gemaakt en meer praktische tips zoeken.
Vervolgens kun je nog allerlei andere content maken, bijvoorbeeld over het onderhoud van je vlonder of andere nazorg-onderwerpen. Al dit soort mogelijke onderwerpen en insteken leg je vast in je contentplanning. Je koppelt er een datum aan en zet zo al je toekomstige content weg in de tijd. Plan zover mogelijk vooruit en zet nieuwe ideeën direct op je planning zodra ze je te binnen schieten.
Breng tot slot structuur aan in de uitvoering
Het echte werk moet nu nog beginnen: content schrijven! Het helpt om een vast moment in de week te kiezen waarop je aan de slag gaat met je contentmarketing. Doe het op een moment waarop je veel energie hebt en waarop de kans klein is dat je gestoord wordt door de dagelijkse business. Blok, zeker in het begin, een hele ochtend of middag in je agenda. Die tijd heb je eenvoudigweg nodig.
Op het door jou gekozen moment schrijf je de te maken content die in je planning staat (voordeel: je hoeft niet meer te piekeren over een onderwerp, dat staat er namelijk al), schrijf je direct een bijbehorende post voor op social media (altijd handig!) en zet je je nieuwe content klaar ter publicatie. Ook kijk je even hoe de vorige blog en de bijbehorende social media post gescoord heeft.
Pro tip: publiceer je blog niet direct, maar laat ‘m een dagje ‘rijpen’. Als je één dag later nog even met een frisse blik kijkt, zul je er zo nog twee of drie onvolkomenheden uit vissen!
Loop je vast of heb je geen tijd? Overweeg versterking!
Het klinkt allemaal redelijk simpel, maar toch hebben heel veel ondernemers grote moeite met bovenstaande. Dat komt niet doordat het te moeilijk voor ze is, maar doordat ze er geen tijd voor hebben en het werk inhoudelijk niet interessant vinden. Die timmerman is timmerman geworden omdat hij timmerwerk mooi vindt om te doen, niet omdat hij er blogs over wil schrijven.
Loop je vast of heb je inderdaad eigenlijk helemaal geen tijd voor contentmarketing? Overweeg dan om een professional in te huren. Een professionele blogservice hoeft helemaal niet duur te zijn en betaalt zichzelf bovendien snel terug zodra je de eerste extra klanten ermee binnenhaalt. Omgerekend naar je eigen uurloon kan het inhuren van een professional zelfs goedkoper zijn dan zelf aan de slag gaan.
Eindelijk serieus aan de slag met structurele contentmarketing? Neem dan vrijblijvend contact met me op!

