De toekomst van tekstschrijven: dit wordt de komende jaren belangrijk voor copywriters
Een goede tekstschrijver is voorbereid op de toekomst en blijft zich ontwikkelen. Maar dat kan alleen als je de nieuwste trends in beeld hebt en een plan maakt om daarop in te spelen. Wat zijn belangrijke trends in de komende drie tot vijf jaar om als copywriter rekening mee te houden? Ik kijk eens in mijn glazen bol...
Toen ik met mijn opleiding Nederlandse taal begon aan de universiteit – we schrijven 2006 – was de verwachting van veel docenten en studenten dat je met tekstschrijven eigenlijk geen droog brood kon verdienen. Je kon maar beter leraar worden, dan had je ‘in ieder geval iets’. Echt tekstschrijven was immers op z’n retour, tekst zou worden vervangen door video en binnen een paar jaar zou het wel gedaan zijn met al die copywriters.
Tjonge, zaten zij ernaast.
Wie in die tijd had opgelet, had al lang en breed kunnen voorzien hoe belangrijk online content in deze tijd is. Contentmarketing is één van de effectiefste manieren van marketing, en bovendien één van de goedkoopste. Goede online content levert je als klap op de vuurpijl gedurende langere tijd leads en klanten op, in plaats van alleen maar zolang de campagne duurt – de ROI is dus ook nog eens uitstekend.
Als copywriter moet je echter blijven opletten, want de wereld om ons heen verandert snel. Voor je weet, ben je ingehaald door de actualiteit. Daarom deel ik vandaag drie trends waarvan ik verwacht dat ze in de komende jaren belangrijk worden voor elke copywriter om rekening mee te houden. Welke trends moet je in de gaten houden om relevant te blijven?
AI gaat ondersteunen, maar wellicht ook vervangen
De ChatGPT-hype is niemand ontgaan, maar de ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) gaan ondertussen gewoon door. We mogen gerust aannemen dat ChatGPT de komende jaren nog veel beter zal worden en dat er ook concurrenten op de markt komen. Met andere woorden: door ‘de computer’ geproduceerde tekst gaat steeds gangbaarder worden.
Ik heb al eens eerder geschreven over mijn verwachting dat ChatGPT tekstschrijvers niet zozeer gaat vervangen, maar eerder gaat ondersteunen. Daar hoort wel een belangrijke nuance bij. Als het gaat om waardevolle online content, die de lezer echt verder helpt en ondersteunt bij zijn informatiebehoefte, is ChatGPT een geweldig hulpmiddel. Maar de contentfabrieken die voor een paar cent per woord hele legers aan amateur-tekstschrijvers aan de slag hebben om productomschrijvingen en andere korte tekstjes op te stellen? Die moeten zich zorgen gaan maken.
De content farms worden, naar ik verwacht, binnen drie tot vijf jaar vervangen door AI. Dus klus je nu weleens bij op een website als Textbroker door voor een euro per stuk productomschrijvingen voor webshops te tikken? Verwacht niet dat je dat nog lang kunt doen. Maar ben je een serieuze tekstschrijver die waardevolle online content maakt? Dan is ChatGPT een geweldig stukje ondersteuning die je research-tijd ernstig kan verkorten.
Kwaliteit wordt nóg belangrijker
Er zijn nu al tools op de markt die door AI gemaakte teksten kunnen onderscheiden van door echte mensen geschreven teksten. Zoals het internet een jaar of vijf à tien geleden helemaal bol stond van de ‘typische SEO-teksten’, met kromme zinnen die vooral waren geschreven voor Google en niet voor lezers, zo gaan we de komende jaren waarschijnlijk een explosie aan ‘typische AI-teksten’ zien. En daar gaan zoekmachines en lezers dan weer wat van vinden. De geschiedenis herhaalt zichzelf wat dat betreft.
Wederom wordt echte kwaliteit weer leidend. De typische SEO-teksten, met drie keer de combinatie ‘groene dameslaarzen’ in anderhalve zin omdat dat Google helpt te herkennen dat je het over groene dameslaarzen hebt, zijn inmiddels goeddeels van het internet verdwenen. En zo verdwijnt waarschijnlijk, nadat we eerst op allerlei sites AI-teksten gaan zien verschijnen, op den duur de typische AI-teksten weer. Zo rond 2028 moet je je waarschijnlijk schamen als je nog steeds door AI geschreven blogs op je site hebt staan.
Specialisatie en doelgroepkennis worden waardevoller
Goede, waardevolle teksten schrijven zal evenwel bereikbaarder worden voor veel tekstschrijvers, ook voor de wat minder getalenteerde. Hoe meer hulpmiddelen er zijn, hoe meer copywriters een hoog niveau kunnen aantikken. Daarom verwacht ik dat het voor copywriters interessanter wordt om zich meer te specialiseren in specifieke onderwerpen en bijbehorende doelgroepen beter te leren kennen.
Ik geloof sowieso niet in de tekstschrijver die elke soort tekst kan schrijven. Je moet mij geen blogs laten schrijven over beautyproducten of over langlaufen. Uiteraard kan ik onderzoek doen, wat experts interviewen en waarschijnlijk wel een prima tekst opstellen, maar het kost me veel tijd voor relatief weinig échte toegevoegde waarde.
In andere onderwerpen ben ik veel meer bedreven. Technologie bijvoorbeeld, of B2B marketing, of digitalisering, of juridische onderwerpen. Ik weet er al relatief veel van en kan de doelgroep beter aanspreken. Dat doet de kwaliteit van de output die ik lever dan alleen maar goed. Mijn verwachting is dat dit in de toekomst veel belangrijker gaat worden. Je bent als tekstschrijver dan geen contentmachine meer, maar een allround specialist met één of meerdere vakgebieden die óók heel goed kan schrijven.
Voorzie jij nog andere trends die in de komende jaren belangrijk gaan worden en die ik niet heb genoemd? Laat het me dan zeker even weten!

