Wat kost een tekstschrijver eigenlijk?
De bekendste ghostwriters vragen honderden euro’s per uur, terwijl je op sommige online platforms voor een paar euro al tekstjes kunt laten opstellen door een legertje enthousiaste amateurs. Maar wat kost een goede tekstschrijver nu echt? Hoe bepaal je wat goede teksten jou waard zijn? En moet je per uur of liever per tekst of woord betalen?
Elk bedrijf heeft teksten nodig. Sowieso voor een website, maar ondernemers die hun zaken een beetje professioneel aanpakken, hebben ook goede, kant-en-klare teksten voor hun klantcommunicatie, verzenden een periodieke nieuwsbrief en zorgen voor structurele verse content op hun website en social media. Goede teksten heeft een modern, actief bedrijf dus eigenlijk doorlopend nodig.
Binnen mkb-bedrijven is er lang niet altijd capaciteit voor om die content zelf te schrijven. En een extra personeelslid aannemen, dat loopt ook weer aanzienlijk in de papieren – nog los van de vraag of het überhaupt lukt. In die gevallen komen ondernemers vaak bij een freelance copywriter uit. Die betaal je alleen als je een tekst nodig hebt en je weet vervolgens zeker dat dat ook een goede tekst gaat zijn. Maar wat mag zoiets kosten? Wat zijn gangbare bedragen voor teksten of om een tekstschrijver in te huren?
Per uur of per woord?
Er zijn tekstschrijvers die zweren bij betaling per woord. Ik ben daar zelf absoluut geen voorstander van. Ik werk zelf uitsluitend op basis van een uurtarief. Waarom? Drie redenen:
- Lange stukken tekst heb je soms zo op papier, terwijl je over korte tekstjes (zoals een enorm creatieve post op social media) verhoudingsgewijs veel langer doet. Het formaat van de tekst bepaalt niet de prijs. Een grote auto is ook niet altijd duurder dan een kleine.
- Met veel klanten heb ik eerst een briefing voordat ik aan een tekst begin. Soms maar een kwartiertje, maar soms ook een interview van een uur. Er staat dan nog geen letter op papier, maar ik vind niet dat ik dat uur gratis hoef te werken.
- Een tekstschrijver die per woord betaald krijgt, zal zoveel mogelijk woorden willen verkopen. Per definitie lijdt de tekst daar onder. Keuzes voor tekstlengte en woordkeuze moet je onafhankelijk kunnen maken. Ook als je nog in het offertetraject zit.
Ondernemers zijn er, als er met een uurtarief wordt gewerkt, weleens bang voor dat een tekstschrijver met opzet traag gaat werken of meer uren factureert dan er besteed zijn. Uiteraard is het aantal bestede uren slecht controleerbaar, maar dat geldt voor tal van beroepen – ga dan ook uit van vertrouwen.
Draai het eens om: als ik per woord zou worden betaald en ik moet 1000 woorden opleveren, dan weet ik van tevoren hoeveel ik ga verdienen, los van de vraag hoe snel ik werk. Dan wordt het dus aantrekkelijk om die 1000 woorden zo snel mogelijk op papier te krijgen, want dan verdien ik meer euro’s per uur. De mogelijke consequentie is haastwerk, en dus lagere kwaliteit.
Kwaliteit is leidend
Waar het op neerkomt: wanneer je een tekstschrijver inhuurt, zou de kwaliteit leidend moeten zijn. Je huurt ‘m namelijk in omdat je verwacht dat hij beter schrijft dan jij. Zowel bij tekstschrijver als opdrachtgever zou de focus dus op de kwaliteit moeten liggen.
Hoe ik zelf werk: ik vraag aan opdrachtgevers wat ze precies verwachten, wat ze met de teksten willen bereiken en of ze een gewenste tekstlengte in gedachten hebben. Gaandeweg zo’n gesprek vorm ik me een beeld van de hoeveelheid werk die zo’n tekst oplevert. Sommige teksten van 1000 woorden kosten me vier tot vijf uur. Maar andere teksten van dezelfde lengte staan binnen 2,5 uur op papier. Het ligt er ook aan of ik een expert moet interviewen voor het artikel, of ik zelf nog onderzoek moet doen en of ik al veel van het onderwerp weet.
Ik stel vervolgens een maximumaantal uren voor dat ik in rekening breng voor de tekst. Ben ik sneller klaar, dan factureer ik minder. Duurt het toch langer, dan heb ik pech. Bij opdrachtgevers die vaker teksten bij me afnemen, kan ik op basis van ervaring behoorlijk precies inschatten hoe lang een opdracht duurt. En die tijd heb ik dan ook nodig om de gewenste kwaliteit te leveren. Kortom: een eerlijk systeem waarbij je krijgt waarvoor je betaalt.
Wat kost het je om géén tekstschrijver in te huren?
Ik heb niet vaak discussies met opdrachtgevers die mijn teksten te duur vinden of die twijfelen naar aanleiding van de prijs. Wanneer dat wel zo is, stel ik ze de vraag wat het ze zou kosten om géén tekstschrijver in te huren. Dan zijn er twee opties: ofwel je hebt geen teksten (wat vaak geen echte optie is, want die tekst moet er komen), ofwel je moet zelf aan de slag. Resultaat van die laatste optie: je bent veel eigen tijd kwijt en waarschijnlijk niet helemaal tevreden met het eindresultaat.
Daar komt nog bij dat een goede, professioneel geschreven tekst waarschijnlijk veel meer resultaat boekt dan een zelfgeschreven tekst. Wat je doel ook is – leads verzamelen, een product verkopen, traffic genereren of wat dan ook – als je een tekst hebt die meer resultaat oplevert, is het direct een waardevollere tekst. En is het dus niet erg als je er wat geld voor betaald hebt. Het idee is dat je die investering uiteindelijk terugverdient.
Dat terugverdienen gaat in sommige gevallen ontzettend hard. Ik heb teksten geschreven voor opdrachtgevers die ze uiteindelijk meerdere serieuze klanten voor de lange termijn hebben opgeleverd. Zo’n tekst kostte ze dan nog geen 200 euro, maar heeft inmiddels al duizenden euro’s omzet binnengebracht. Reken zelf maar uit wat het dan had gekost om geen tekstschrijver in te huren.
Worden tekstschrijvers goedkoper of zelfs overbodig met AI?
Een vraag die ik de laatste tijd vaak gesteld krijg, heeft te maken met AI: of ik niet bang ben dat ik word vervangen door tools als ChatGPT. Moet ik mijn tarieven niet verlagen, nu er gratis concurrentie is die zo goed werkt?
Op langere termijn gaan veel tekstschrijvers zeker vervangen worden door AI. Dat geldt vooral voor de zogenaamde content farms: de websites waar je goedkope tekstjes kunt kopen voor nog geen cent per woord. Op zulke sites krijg je ook waar je voor betaalt: hoofdzakelijk troep. Ze worden voornamelijk gebruikt door webshops die snel veel productteksten nodig hebben. Dat kan ChatGPT ook.
Maar het serieuze schrijfwerk? Nieuwe inzichten op papier zetten, ingewikkelde trends uitleggen, specialistische kennis begrijpelijk uiteenzetten? Zo ver is AI nog lang niet. De waarheid is dat AI-tools tekstschrijvers als ik wel helpen. Als ik iets moet schrijven over een voor mij nieuw onderwerp, laat ik ChatGPT tegenwoordig altijd wat teksten opstellen over dat onderwerp zodat ik me snel een beeld kan vormen. En ja, uiteindelijk komt dat terug in de prijs, want ik ben sneller met het onderzoek en dus de opdracht klaar. Ik verlaag niet mijn uurtarieven vanwege ChatGPT, maar ga er wel sneller door werken, waardoor de teksten uiteindelijk minder uren kosten en dus goedkoper worden. Ik probeer dus modern en toekomstgericht te werken.
Meer weten over de waarde van goede teksten of benieuwd naar wat professionele, unieke content voor jouw bedrijf zou kosten? Neem dan vrijblijvend contact met me op!

