De duurste zin in ieder artikel! Het belang van een goede titel
De titel is de duurste zin van elk artikel. Of het nu een krantenartikel, een blog voor op een website of een reclameadvertentie is, de titel is altijd het meest kostbaar. Niet alleen omdat de tekstschrijver waarschijnlijk het langst heeft gedaan over die titel vergeleken met andere zinnen, maar ook omdat de titel de meeste invloed heeft op het al dan niet realiseren van het doel van de tekst. Maar waarom zijn titels zo belangrijk, en hoe bedenk je dan een goede titel? Tijd voor een korte uitleg.
Ik schrijf wekelijks artikelen en blogs voor uiteenlopende typen klanten. Van grote B2B-partijen tot particulieren met een eigen website. Bij elke tekst die ik aanlever, vraag ik actief om feedback en dring ik aan op een feedbackronde. Niet omdat ik zo graag een feedbackronde wil verkopen – voor feedbackrondes reken ik niets extra’s – maar omdat feedback de tekst beter maakt en er bovendien voor zorgt dat de volgende tekst ook beter aansluit bij de verwachtingen. De zin waar vervolgens het vaakst feedback op volgt, is de titel.
Dat is ook niet zo gek, want titels vragen aandacht. Ze staan groot in beeld en vallen – als het goed is – nogal op. Klanten willen dus een goede titel en ik wil graag een goede titel aanleveren. Dat lukt lang niet in één keer en dat is prima. Soms stoei ik dusdanig lang met een titel, dat ik een tekst maar inlever met twee of drie potentiële titels. De klant kan dan de beste kiezen. Het gaat erom dat we samen tot een sterk mogelijke titel komen.
De titel is belangrijk: drie redenen
Dat titels belangrijk zijn, voelt iedereen op z’n klompen aan. Maar waarom is dat eigenlijk zo? Drie redenen:
- De titel bepaalt of iemand gaat klikken of het artikel gaat lezen. Een saaie, onopvallende titel zorgt er dus voor dat je minder lezers hebt. Da’s niet de bedoeling.
- De titel schept verwachtingen. Hij moet de lading van het artikel dekken. Je wilt dat lezers met het juiste verwachtingspatroon je tekst gaan lezen, anders is er kans dat ze teleurgesteld worden.
- Zoekmachines hechten de meeste waarde aan de titel van een pagina of artikel. Wil je dat je content goed vindbaar is? Dan is een goede titel essentieel.
Reden genoeg dus om aandacht te schenken aan elke titel. Maar hoe ga je nu in de praktijk te werk om een goede titel te bedenken?
Drie kenmerken van een goede titel
Bij ieder artikel dat ik schrijf, bedenk ik één titel vooraf, maar weet ik vrijwel zeker dat ik die achteraf nog ga wijzigen of geheel ga vervangen. Ik schrijf die eerste titel met name om mezelf richting te geven: een soort punt op de horizon om naartoe te schrijven.
Als het artikel later gereed is, keer ik als laatste terug naar de titel. Die moet nu aangepast worden, of er moet een geheel nieuwe komen. Daarbij let ik op drie kenmerken:
- Relevantie. Uit de titel moet blijken dat de informatie in het artikel waardevol is, of urgent, of ieder geval de moeite van het lezen waard.
- Actualiteit. Iets waaruit blijkt dat de informatie nu belangrijk is. Soms is er een directe aanleiding voor het schrijven van een artikel, een gebeurtenis of een evenement, maar vaker gaat het om een actuele trend of een aanstaande verandering. Die moet in de titel al, ook al is het zijdelings, aangestipt worden.
- Identificatie. Iets waarmee de doelgroep zich kan identificeren. Je hoeft je doelgroep niet altijd nadrukkelijk aan te spreken, maar door de juiste woorden en een herkenbare invalshoek te kiezen, kun je wel aansluiten bij hun referentiekader.
Al met al staat een oprecht goede titel nog niet zo één, twee, drie op papier. Er gaat soms behoorlijk wat denkwerk aan vooraf en vaak moet een titel nog fors gepolijst worden na de eerste versie. Maar dat loont, want een goede titel nodigt uit tot lezen en zorgt ervoor dat je je doelgroep bereikt. Het maakt dat het schrijven van de tekst zelf überhaupt zin heeft. Een goede titel kan elke tekst maken of breken. Niet zo gek dus dat het, zowel letterlijk als figuurlijk, de duurste zin in ieder artikel is!
Op zoek naar meer schrijftips of hulp nodig met artikelen en titels? Neem gerust even contact met me op!

