Zijn er nog wel tekstschrijvers nodig in een wereld met ChatGPT?
Sinds eind 2022 groeit de populariteit van ChatGPT en andere op kunstmatige intelligentie gebaseerde copywriting apps gestaag. Je voert een paar eenvoudige instructies in, en prompt heeft ChatGPT een complete tekst voor je geschreven over het door jou gevraagde onderwerp. Zijn er, als tools als deze zich verder ontwikkelen, nog wel tekstschrijvers nodig?
Kunstmatige intelligentie (artificial intelligence, AI) is tegenwoordig overal. Een zoekopdracht via Google, een rijtje aanbevolen films en series op Netflix en volgsuggesties op Twitter: AI-toepassingen worden op meer plekken ingezet dan waar je als doorsnee gebruiker van digitale diensten bij stilstaat. De komende jaren wordt dat naar verwachting alleen maar meer, want AI ontwikkelt zich razendsnel.
Het is dan ook geen toeval dat een tool als ChatGPT momenteel nadrukkelijk in de belangstelling staat. De resultaten van deze AI copywriting tool zijn op het eerste gezicht verbluffend en tal van tekstschrijvers maken zich zorgen of ze over een paar jaar niet volledig overbodig zijn. Vervangen door een machine, zoals dat ook tijdens de industriële revolutie gebeurde. Toch hoeven tekstschrijvers zich voorlopig nog lang geen zorgen te maken. Er zijn drie redenen waarom tekstschrijvers nodig blijven, ook in een wereld met ChatGPT.
Reden 1: AI ‘weet’ alleen wat we er zelf in stoppen
De beste AI-systemen van dit moment hebben naar schatting een IQ van ongeveer 80. Dat is natuurlijk al een geweldige prestatie, maar nog lang niet voldoende om zo’n systeem geheel zelfstandig onderzoek te laten doen naar complexe problemen en met frisse inzichten te komen. Daarvoor zijn omvangrijke onderzoeksteams nodig, bestaande uit personen met over het algemeen IQ’s van ruim boven de 100.
De beste AI-tools van dit moment ‘weten’ alleen wat ze online kunnen vinden over een bepaald onderwerp. Kortom: informatie die we zelf al ontdekt en gedeeld hebben. ChatGPT schept orde in de chaos en herkauwt de meest gangbare informatie over een zeker onderwerp. Dat terwijl een goede tekstschrijver nu juist opvallende, unieke content maakt, die opvalt tussen alle content die er al is.
Reden 2: AI is (nog) niet creatief
Een originele grap, een goed gevonden zinsnede of op z’n minst een mooie beeldspraak of leuk toegepast spreekwoord: ChatGPT beheerst het allemaal niet. AI produceert droge content zonder enige emotie, die weliswaar volledig aan de vooraf ingevoerde wensen en eisen voldoet, maar op geen enkel vlak kan wedijveren met professioneel geschreven content door een creatieve auteur.
Voor creatieve spelers die iets onverwachts doen, ga je naar het voetbalstadion en ben je bereid om een seizoenkaart te betalen. Op dezelfde manier zijn het de creatieve tekstschrijvers die echt waarde toevoegen met online content, goede opiniestukken en rake artikelen. Zo ver is AI nog lang niet.
Reden 3: AI moet op fouten gewezen worden
ChatGPT zoekt online naar informatie en neemt die – niet één op één, maar inhoudelijk – over om een tekst te schrijven die aan jouw vraag beantwoordt. Wanneer het echte foutieve informatie overneemt, heeft het dat zelf niet in de gaten. Mensen moeten AI-tools als deze controleren.
Dat laatste wordt overigens binnenkort ook op Europees niveau wettelijk vastgelegd in de gloednieuwe AI Act. In die verordening staan tal van richtlijnen waarin AI-tools nog dit jaar moeten voldoen. Eén van die richtlijnen is menselijk toezicht, om te kunnen bijsturen en op de rem te kunnen trappen als het systeem uit de bocht vliegt.
ChatGPT die tekstschrijvers volledig gaat vervangen? Dat is al met al niet erg waarschijnlijk, al helemaal niet op korte termijn. ChatGPT is eerder een nuttige tool om snel wat basisinformatie te vergaren over een nieuw onderwerp waarover je nog niet of nauwelijks iets weet. In dat opzicht kan ChatGPT tekstschrijvers zelfs helpen. Het kan de tijd die nodig is om in te lezen in een nieuw onderwerp mogelijk verkorten. Een goede tekstschrijver is dus niet bang voor ChatGPT, maar zet het in zijn eigen voordeel in.

