Hoe begin je met contentmarketing?
Door als ondernemer aan contentmarketing te doen, bouw je gezag, vertrouwen en online vindbaarheid op. Dat leidt op termijn tot meer en terugkerende klanten en dus omzet. Contentmarketing is in het digitale tijdperk dan ook één van de belangrijkste, zo niet dé belangrijkste, marketingtools voor het mkb. Veel ondernemers vinden het evenwel lastig om ermee te starten, want waar begin je? Dat lees je in deze blog.
Alle begin is moeilijk en dat geldt ook voor contentmarketing. Dat is de reden dat veel ondernemers uit het mkb- en zzp-segment nooit de sprong in het diepe wagen en contentmarketing links laten liggen. Ze geven de voorkeur aan meer traditionele vormen van marketing, zoals adverteren in lokale blaadjes, het sponsoren van de sportclub en een bord met aanbiedingen buiten op de stoep.
Daar is op zichzelf allemaal niet zoveel mis mee, maar met alleen dat soort traditionele marketinginitiatieven bouw je niet aan je online aanwezigheid en vindbaarheid. Sterker nog: je loopt het risico te weinig nieuwe klanten te werven en uiteindelijk te weinig omzet over te houden. Het belangrijkste wapen om je onderneming juist wél te laten groeien, is contentmarketing. Maar wat houdt dat eigenlijk in?
Wat is contentmarketing eigenlijk?
Contentmarketing omvat alle vormen van online marketing waarbij je informatie deelt met klanten, websitebezoekers of andere geïnteresseerden. Dat kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door te bloggen op je eigen site, nieuwsbrieven te verzenden, filmpjes te plaatsen op social media of infographics te verspreiden. De mogelijkheden zijn talrijk, maar ze vallen allemaal onder de noemer contentmarketing.
Het primaire doel van contentmarketing is het kweken van vertrouwen, opbouwen van autoriteit en het vergroten van je online vindbaarheid. Doordat je, na verloop van tijd, veel content hebt verspreid met goede informatie over producten, diensten of andere facetten binnen jouw branche, zullen mensen online sneller bij jouw content uitkomen als ze op zoek zijn naar een oplossing voor hun probleem of antwoord op hun vraag. Dat werkt uiteraard alleen als je ook daadwerkelijk juiste, kwalitatief hoogwaardige content hebt gepubliceerd.
Contentmarketing dient ook achterliggende doelen. Door de betere vindbaarheid en het goede imago dat je opbouwt, werk je aan je klandizie. Je breidt dus je klantenbestand uit. Dat heeft weer een positieve invloed op je omzet en daarmee de groei van je bedrijf. Dat gebeurt niet van vandaag op morgen, maar is het resultaat van een langere periode waarin je actief aan de slag bent met contentmarketing. Dat traject begint altijd hetzelfde: met een goed plan.
Begin met een plan
Zomaar lukraak wat tekstjes beginnen te typen, dat is dus sowieso een slecht idee. Starten met contentmarketing betekent dat je een plan moet opstellen. Dat hoeft geen heel boekwerk te zijn, maar zet wel voor jezelf uiteen welke doelen je zou willen bereiken, welke problemen jij kunt oplossen voor jouw klanten en wat voor belangrijke aspecten daar zoal bij komen kijken. Je brengt hiermee, met andere woorden, heel goed je doelgroep in kaart. Wat heb je hun te bieden, waarom zouden ze met jou in zee gaan en wat hebben ze te winnen door bij jou iets te kopen of af te nemen?
Het antwoord op al die vragen vormt de voedingsbodem voor jouw contentmarketingstrategie. In die strategie leg je vast over welke onderwerpen je content gaat verspreiden en welke doelen je daarmee beoogt. Je bepaalt ook wat voor soort content je gaat maken, hoe vaak je iets publiceert en wat daar allemaal bij komt kijken. Dat kan soms behoorlijk pittig zijn, maar met een aantal tips uit de praktijk wordt het allemaal al wat eenvoudiger.
Tips voor jouw contentmarketingstrategie
Probeer bij het opstellen van jouw contentmarketingstrategie de volgende tips toe te passen:
- Maak een planning. Daarin leg je vast wanneer je iets gaat publiceren, wat dat is, wie het gaat maken en wat het onderwerp is. Plan ruim vooruit en werk je planning direct bij als er onverhoopt een kink in de kabel komt.
- Zorg voor een goede mix aan verschillende contentvormen. Dus niet alleen af en toe een blog of hier en daar een tweetje, maar probeer verschillende wapens in te zetten. Blogs, posts op social media, nieuwsbrieven, video’s, eventueel whitepapers – ze moeten elkaar allemaal versterken en vormen samen je contentmarketingstrategie.
- Zorg ervoor dat je waardevolle, juiste informatie verschaft. Hemel jezelf niet op, maar wees objectief en ter zake kundig. Je bent goed in je vak, draag dat uit zonder het concreet te benoemen. Wees er daarbij niet bang voor dat je jouw vakkennis gratis weggeeft; alle informatie is toch al online vindbaar, en dan wil je het liefst dat mensen dat bij jou doen in plaats van bij de concurrent.
- Voorkom amateuristische content, bijvoorbeeld blogs met taalfouten of slecht gemonteerde video’s. Als je content slordig oogt, kunnen mensen aannemen dat je ook wel slordig zal werken.
- Zorg voor ritmiek en voorspelbaarheid door je aan je planning te houden. Staat er in je planning dat je elke week een blog wilt plaatsen en elke maand een nieuwsbrief wilt verzenden? Doe dat dan ook. Publiek moet je opbouwen en dat lukt alleen als je structuur aanhoudt. Als het journaal elke dag op een ander tijdstip zou zijn, zouden er ook veel minder mensen naar kijken.
- Maak dus wekelijks, of wellicht zelfs dagelijks, actief ruimte in je agenda vrij voor je contentmarketing. Door het concreet in te plannen, voorkom je dat het in de hectiek van de werkweek onderaan alle lijstjes belandt en uiteindelijk wegzakt.
Door heldere doelen te stellen, een goed plan te smeden en bovenstaande tips vervolgens uit te voeren, is het mogelijk om binnen mum van tijd een mooie start te maken met goede contentmarketing.
Lukt dat je niet, bijvoorbeeld omdat je geen kaas hebt gegeten van tekstschrijven of omdat je simpelweg de tijd niet krijgt vrijgemaakt om er goed voor te gaan zitten? Dan is het tijd om een copywriter in de arm te nemen. Een copywriter neemt zowel het uitwerken van een goede strategie als de daadwerkelijke contentcreatie geheel uit handen. Benieuwd hoe dat werkt? Lees er hier meer over.

