Copywriting voor beginners: dit is hoe je een goede tekst opbouwt
Tekst in de vorm van online content is momenteel één van de krachtigste marketingtools voor bedrijven en organisaties. Om gevonden te worden, nieuwe klanten te kunnen trekken en bestaande klanten aan je te binden, moet jouw online copy beter zijn dan die van de concurrent. Maar hoe schrijf je als beginner nu eigenlijk een goede tekst? Dat kun je doen aan de hand van vijf stappen.
Het grootste deel van de klantreizen begint tegenwoordig met een online zoektocht. Consumenten hebben de neiging om zaken te doen met partijen die waardevolle informatie kunnen bieden op het juiste moment. Het zijn de grondbeginselen van contentmarketing.
Je kunt nog zo’n expert zijn in jouw vakgebied en wagonladingen waardevolle informatie te bieden hebben aan je klanten; als je die informatie niet goed in tekst weet om te zetten, bereik je ze er niet mee. Uiteraard kun je voor elke tekst – nieuwsbrief, landingspagina, uiting op social media of welke tekst dan ook – een copywriter inhuren. Voor de grotere projecten, zoals het opbouwen van een complete website, is dat ook zeker een verstandige zet. Maar wat als je niet de middelen hebt om te investeren in een copywriter of gewoon zelf wat beter wilt kunnen schrijven?
Niet iedereen is gezegend met virtuoze schrijfvaardigheid. Een goede tekst opbouwen volgens vaststaande principes is echter prima te leren. Op die manier maak je van een beroerde vijf al gauw een vlotte zeven. Dat gaat als volgt.
Stap 1: Bepaal je doelgroep
Een goede tekst is perfect afgestemd op de beoogde doelgroep. Dat betekent niet alleen dat je in je hoofd moet hebben wie je met je tekst wilt aanspreken, maar ook dat je de tekst daarop inhoudelijk afstemt. Je houdt dus rekening met het kennisniveau van de lezer, zijn belevingswereld, zijn belangen en zijn mogelijke bezwaren.
Bij grote marketingcampagnes wordt om deze reden gebruik gemaakt van persona’s. Daarmee geef je je doelgroep in feite een naam en een achtergrondverhaal. Zo ver hoef je voor een korte blog niet te gaan, maar bepaal wel voor wie je de tekst schrijft en welke implicaties dat heeft. Goede bepaling van je doelgroep kan er dan bijvoorbeeld toe leiden dat je geen vakjargon gebruikt of ingewikkelde begrippen of principes even extra uitlegt.
Stap 2: Concretiseer de vraagstelling die je in je tekst gaat beantwoorden
Elke goede tekst behandelt één centrale vraagstelling. Je geeft in de tekst als het ware antwoord op een vraag die de lezer jou impliciet gesteld heeft. Dat houdt niet per se in dat je die vraag expliciet moet stellen in je tekst, maar het is goed om de te behandelen vraagstelling wel van tevoren voor jezelf concreet te maken. Het zorgt voor focus en bakent je onderwerp goed af. Alles wat je gaat schrijven, moet namelijk relevant zijn voor het beantwoorden van de centrale vraag.
Belangrijk bij het concretiseren van de vraagstelling is dat je rekening houdt met de doelgroep uit de vorige stap. Je kiest dus een vraagstelling die jouw doelgroep zou kunnen stellen. Dat betekent dat je je inleeft in je lezer en vanuit zijn belevingswereld een vraagstelling concretiseert, niet vanuit jouw perspectief als vakexpert.
Stap 3: Schrijf maximaal drie kerngedachten uit die naar voren moeten komen in je tekst
Lezers onthouden gemiddeld genomen maximaal drie elementen uit een blog die ze hebben gelezen. De rest vergeten ze weer. Misschien niet direct, maar op den duur zeker. Daarom kun je maar beter zelf bepalen wat die drie dingen zijn die ze onthouden. Dat noemen we kerngedachten.
Als je jezelf aanleert je in elke tekst te beperken tot drie kerngedachten, voorkom je dat je teksten te moeilijk of te lang worden. Informatie blijft behapbaar en je loopt relatief weinig risico om je lezer te verliezen. Heb je wel vijf of zes kerngedachten nodig om je vraagstelling enigszins compleet te beantwoorden? Overweeg dan je onderwerp verder af te bakenen of formuleer je kerngedachten op een andere manier.
Stap 4: Zet het geraamte van je tekst neer en vul één voor één de onderdelen
Je hebt nu een onderwerp, een vraag die je voor je publiek gaat beantwoorden en drie kerngedachten die nodig zijn om tot dat antwoord te komen. Daarmee kun je het geraamte van je tekst opbouwen. Gebruik de vraagstelling om een pakkende titel te formuleren – dat mag de concrete vraag zijn, maar hoeft niet per se – en schrijf daarna een inleiding van vijf tot tien zinnen waarin je het onderwerp aansnijdt, de vraag uitlegt en kort de achtergrond schetst. Doe dat bondig en zorg dat je snel ter zake komt.
De drie kerngedachten kun je gebruiken voor drie alinea’s in je tekst, elk met een eigen kopje. Het is geen probleem als de ene kerngedachte wat meer aandacht krijgt dan de andere, maar zorg dat je ze alle drie voldoende uitwerkt. Tot slot schrijf je onder een vierde tussenkopje een conclusie, waarin je de drie kerngedachten nog eens samenvat en een antwoord formuleert op de centrale vraag waarmee je begon.
Dat klinkt reuze eenvoudig, maar dit is dus het echte schrijfwerk en het is logisch als je hiermee worstelt. Hoe vaker je met dit bijltje hakt, hoe eenvoudiger het op den duur gaat. Zeker als je telkens volgens ditzelfde stappenplan werkt.
Stap 5: Herlees je tekst een dag later en vraag iemand anders om mee te kijken
Is je tekst klaar? Niet meteen online zetten! Klap je laptop dicht en ga iets anders doen. Je tekst is geen banaan, maar toch is het verstandig om ‘m een dag te laten rijpen. Je zult versteld staan hoeveel je nog aanpast, bijschaaft en verandert als je je eigen tekst een dag later weer terugleest.
Wat ook goed helpt: laat iemand anders je tekst eens proeflezen. Liefst iemand die mogelijk tot je doelgroep zou kunnen behoren. Spreekt de tekst hem of haar aan? Is het begrijpelijk? Roept je tekst onvoorziene vragen op? Gebruik de feedback om je tekst verder aan te scherpen en te perfectioneren. Als je onzeker bent over je spelling, kun je ook een taalfanaat vragen om daar eens naar te kijken.
Helemaal tevreden? Dan kan de tekst online! Als je beter wilt worden in schrijven, helpt het om er een ritmiek in te brengen en bijvoorbeeld wekelijks een blog te schrijven voor op je website. Werk dan altijd volgens hetzelfde stramien. Je zult merken dat je er snel beter in wordt en dat het ook vlugger gaat. Op zoek naar meer tips of toch liever ‘gewoon’ een tekstschrijver inhuren? Neem dan contact met mij op!

